Wednesday, October 6, 2010

JeNakA...SeMbaNg KoSong...

Assalamualaikum.....

Untuk pengetahuan semuo, sey nulih ni tak do kono mengono ngan yg hidup atau pun yang dah meninggalkan kito...Sajo sey suko-suko untuk hiburan seantero dunio...




Namo sey ni BAKAR...pengundi berdaftar DUN CHOMBUNG, PARLIMEN ROMBAU...Sey nulih sughat ni bukan apo...sajo yor nk ucap’an timo kasih kek YB-YB sekolian sobab naik’an hargo minyak ari tu. Lopeh ini bilo hargo minyak naik, hargo barang lain pun naik gak laaa...banggo boto sey ghaso...mcm duduk kek LAS VEGAS lak...

Sey janji ngan YB-YB semuo, yang sey akan ubah tebiat sey dari makan ikan kombung yang dah merah menyalo mato’eh dan pocah bedorai porut ikan tu pado ikan koring yor..Sey sanggup bekorban untuk negaro...

Anak sey yang tujuh orang tu yang dah buleh buek team futsal tu buleh la bokojo lopeh sekolah, buek bantu mak ayah diorang ni haaa...kok tak bokojo pun buleh la jadi mat rompit kek SENAWANG tu...dapek gak la duit sesikit...buleh gak la menoruskan tradisi keluargo sey ni yang tak pornah durhaka pado negaro..

Ghaso-ghaso, sey ni nak ubah suai bilik-bilik yang ado kek ghumah sey...nak buek tompek bolo ikan ngan tanam sayur cagho hidroponik... sey tepakso tanam kek dalam bilik sobab sey tinggal kek ghumah flat...

Rebet yang YB bagi kek sey memang melampuh-lampuh lobeh’eh dari keperluan sey.. Bilo sey congak-congak’an, sey cumo guno 20 sen yor duit minyak moto sehari...Ado la untung 21 sen... Bak kato si SAIDA AF6 ‘okey la tuuuuu’...

Sey tak pakai pon keto sobab bilo minyak naik hargo, sey kono jual Datsun kotak mancis sey tu... Dapek gak la duit, tokeh-tokeh pun ado la hasil’eh...

Team futsal sey tu, sey nak suruh eksesais hari-hari berjalan kaki tak pun naik beska poie sekolah.. Ado la 5 km... Dokek yor tuuuu.... Walaupun gaji sey ni RM1,000 sebulan... Sbona’eh tolobeh cukup untuk keluargo sey... Tolobeh sesangat....

Buek permulaan nak ngubah kehidupan sey... Sey tak akan guno’an gulo bilo buek kopi.... Tak akan guno’an topung untuk buek kodok... Sey nak ganti’an bogheh ngan ubi... Tiap hari sey ngan keluargo akan beposo... Sey akan buek minyak masak sendiri... Itu antaro cagho sey ngubah cagho hidup...

Ado banyak laie cagho.... Semuo kerano negaro kito... Dan sey mintak bona YB naik’an laie hargo minyak yang ado... Bukan tu yorrr.... Sey mintak bona naik’an laie hargo tol sobab oghang sbolah sey nih suko sangat bangkang kato-kato sey... dio yor yang botul..sey ni yor memanjang salah...dio selalu guno highway, biar padan muko dio...tu la...Padanlah muko ekau, bayorlah tol banyak-banyak.

Nanti  YB buleh la melawat sey dan sodokah pado sey solai kain pelekat bilo dah nak dokek-dokek pilihan rayo nanti...Insya-Allah kain pelekat tu sey nak bubuh dalam frame dan tu gantung kek ghumah... Tapi jangan lupo lak...YB sain otogeraf yor kek kain tu...

Akhir kato... Jangan lupo yor YB, naik’an tol banyak-banyak, biar oghang sbolah ghumah sey tu tojoley lidah’eh nak bayor...

Wassalam....


12 comments:

  1. aduuyai susah betoi org kedah nk membaca nya...huhu..xpa 2, 3 kali buleh dah.

    ReplyDelete
  2. Slm...
    Bkn takat lidah je tegeliat baca...
    Jari yg nulih ni pn kdg tesasul nekan huruf...
    Trima kasih p@kcikLie kerana sudi baca...
    Lepas ni sy buat vesi kedah plk...hehehe...
    Insya-Allah....

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum... Salam ziarah dari sahabat.. nice blog n good entry..

    Sedikit tips dan info buat teman2 bloggers.. perkara remeh yg kita kurang perasan dan tutor 4 the latest read more.. tengok jgn x tengok.. sila klik disini
    Semoga bermanfaat insyaAllah.."Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain"(Hadis riwayat Al-Qudhi).

    "SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT"

    P/S: Sedikit perkongsian dan renungan buat sahabat dan diri sendiri dari hamba yang hina jua serba kekurangan ini... sila klik
    DISINI

    "Sesungguhnya yang paling ditakutkan daripada apa yang aku takutkan menimpa kalian adalah asy syirkul ashghar (syirik kecil). Sahabat bertanya: "Apakah dimaksudkan syirik kecil itu? Baginda menjawab: Riak." (Hadis riwayat Imam Ahmad).
    Wallahualam.

    "Demi masa. Sesungguhnya manusia dalam kerugian. Melainkan mereka yang beriman dan beramal soleh serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran". - Surah Al-Asr:1-3.

    Blog anda bagus dan bermanfaat...!!! Teruskan menulis dan memberi info.. Semoga sejahtera dan sentiasa diberi keberkatan olehNya.. wassalam.

    ReplyDelete
  4. Salam...
    BS..trima kasih utk tips dan info ini..
    Semoga kita sm2 mendapat manfaat..

    ReplyDelete
  5. SALAM,
    BOLEH FAHAM WALAPUN SEH BUKAN ORANG NOGORI. HEBAT DAN BANYAK MESEJ YANG DISAMPAIKAN ! LF SUKA BACA N3 SEMACAM INI. INSYAALLAH AKAN SINGGAH LAGI

    ReplyDelete
  6. Salam...
    LF..Trima kasih sudi singgah...
    Tunggu N3 yg lain plk...Insya Allah...

    ReplyDelete
  7. erkk... xphm la ayat dia... hehe

    ReplyDelete
  8. Salam Kenal.

    berbelit lidah ni dibueknyo..

    ReplyDelete
  9. salam na einazwa,
    Menarik! Abah suka! Abah boleh faham sebab kawan abah ramai orang nogori.

    ReplyDelete
  10. hihihi...menarik dan sinis...nice n3..

    ReplyDelete
  11. nak tergelak jga baca artikel ni...

    ReplyDelete